att utnyttja ett orättvist system

Expressen har blåst på under veckan med avslöjandet att Abeba Aregawi, etiopiskan som började tävla för Sverige, skilt sig och att hon därmed skulle ha ”medborgarskapsdopat” sig för att citera Patrick Ekwall. Alltså, att hon inte gifte sig av kärlek för att hon ville leva med den där mannen. Utan att hon gifte sig av strategiska skäl, för att få svenskt medborgarskap.

Var det någon som tvivlade om saken?

Och: är det fel, att ta chansen? Vem skulle inte göra det?

Det tog några år, det gjorde det. Men till slut fattade jag att det långt ifrån är så självklart som jag först trodde utan är en lyx av ofattbara slag att kunna välja en partner bara för kärleks skull. (Eller att avstå från att gifta sig, för den delen, om en är kvinna).

En etiopisk kvinna har inte en bråkdel av de alternativ och möjligheter som en svensk kvinna har.

Abeba Aregawi gifte sig av strategiska skäl för att få bättre möjligheter. Jag hade säkerligen gjort likadant om jag varit i hennes skor.

Expressen borde således kunna vara lite mer upprörda över hur orättvis världen är, och lite mindre över att en individ hittar en lucka i systemet och kan slinka in i möjligheternas land.

Annonser

En reaktion på ”att utnyttja ett orättvist system

  1. ja och även om en nu skulle börja sätta sig i den positionen att en börjar döma vilka äktenskap som har ädla motiv och vilka som inte har det så känns detta väldigt harmlöst. Det är väl mycket coolare att åka till ett nytt land för att göra nåt en är skitbra på(typ springa) än att vara säg en blond svenska som gifter sig med en rik amerikan och sedan ”jobbar” som blond accessoar resten av livet. Men som sagt, ingen anledning att ta diskussionen dit ens. Låt folk gifta sig varför de vill bara.

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s