avig och rätsida

Sverige är ganska annorlunda 2013 jämfört med 2004. (Jag fanns aldrig i Sverige mentalt efter 2004, därav årtalet.) Mest märks det i städerna. Varenda stad med självaktning ska numera ha ett gigantiskt område utanför stadskärnan, där gigantiska lador byggts upp som innehåller gigantiska affärer med inhumana öppettider. Det är tusentals beslut som ska fattas, vad ska köpas och vad ska inte köpas (vad behöver jag?) samt att tiden är förbi då man köpte en flaska schampo eller sköljmedel. 3 för 49 kr ska det vara, eller ta tre betala för två, men aldrig bara en åt gången.

Igår var det prick ett år sedan Meles Zenawi dog. Absolut ingenting har förändrats politiskt, Etiopien tycks ha sin färdriktning klart utstakad: hon ska bli ett medelinkomstland 2025. Propaganda säger de tveksamma, och förväntar sig ökade klyftor mellan rika och fattiga som resultat. Om ens Kina-bubblan håller vill säga. Andra är mer optimistiska medan den stora majoriteten mest oroar sig för de ständigt stigande mat och bensinpriserna. Men fortfarande vet ingen vad som egentligen hände, vad som orsakade Meles död.

Ett annat (i Etiopien) uppmärksammat dödsfall var Eyob Mekonnens bortgång förra veckan. En 37-årig reggae-artist som avled i sviterna av en stroke. I Sverige kan många räddas och bli mer eller mindre symtomfria om man behandlar inom fyra timmar. Eyob behandlades en knapp vecka i Addis innan han flögs till Nairobi, Kenya (där sjukvården är bättre) där han senare avled. Att det tog så lång tid innan han kunde förflyttas till Nairobi var för att det först ordnades en insamling för att samla ihop tillräckligt med pengar. Och det var bara det jag ville säga med hans historia: att det spelar roll vilken plats på jorden vi föds i. Att majoriteten av världens befolkning inte kan ta för givet att de får den bästa sjukvården när de bli akut sjuka. För de har inte råd med den.

Och därför blir det ganska ekande i de gigantiska ladorna trots alla extrapriser och rabatterbjudanden.

Varför ska vi ha allt och andra inget?

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s