bussig film

Jag och Brorsan åkte till Bahir Dar med buss denna vecka. När man lämnar Addis (förutom när man åker till Nazreth) så kan man vara säker på en sak: det finns minst ett berg med tillhörande serpentinväg som man ska köra runt. Så är det i ett land som har nästan lika många berg som Sverige har sjöar.

Det fina om man flyger lite dyrare bussar är att de visar etiopiska filmer med väldigt hög volym. Så istället för att titta ut på läskiga raviner så kan man se följande dramatik:

Filmen handlar om ett gift par som inte kan få barn. Frun går till en gynekolog. Gynekologen är den bästa i Etiopien men också den mest ondskefulla. När han var liten dödade någon hela hans familj och tog alla pengar av dem och han hamnade på barnhem. Nu sitter han i en soffa och skrattar ondskefullt och ska hämnas på alla rika.

Han inleder en affär med den barnlösa frun. Hon blir jättekär och går med på att döda sin man med gift. OBS! säger gynekologen. Du måste ge honom ALLT gift annars dör han inte. Hon ger maken gift och han dör medan hon pratar i telefon med gynekologen.

Makens bror blir förtvivlad och vill hämnas. Han ska hitta sin brors mördare. Istället hittar han sin brors föredetta flickvän och hon råkar avslöja att hon blev hemligt gravid och födde en dotter som är hans döde brors dotter. Åh vad glad han blir att få veta det. Han och den nyfunna brorsdotter, ca 7 år, blir jättetajta och en dag så hittar dottern sin mamma (fd flickvännen) mördad. Dramatik, men jag hann aldrig uppfatta varför just hon inte fick leva längre.

Samtidigt så har gynekologen en affär med en annan patient, som också dödar sin man med gift och sedan ger alla besparingar till gynekologen, precis som ovan nämnda fru också ska göra. Allt för att gynekologen vill få tillräckligt med pengar att starta ett eget sjukhus.

Mitt i allt detta så ska ju den med gift dödade maken begravas. När han ligger där i kistan och väntar på att brorsan ska hinna till Addis för att säga farväl så FÅR MAN SE HUR HAN RÖR PÅ SIG INNE I KISTAN. Ja, det är sant. Han lever. Han lyckas obemärkt smyga sig ur kistan, lägger dit en massa hantlar istället och flyr till Debre Zeyt. Där ringer han sin bästa vän som chockskadas eftersom han tror att det är en död man som ringer till honom.

Man får även följa polisens arbete och så fort nån dör så blir det lite CSI Addis Abeba men aldrig kommer någon rättsläkare och konstaterar dödsfallet utan ligger någon på golvet är man per automatik död.

På slutet så klär den döde maken som inte är död längre, sig i svart rånarluva och smyger sig in i huset där hans fru och gynekologen är. Han överfaller dem och binder ihop dem, tar dem till en kyrkogård där han grävt en grav redan och sedan så tigger de och ber ”snälla, vid moder Maria, döda oss inte” varvid den döde maken som nu lever säger ”MUAHAHAHAHA ni hade tänkt begrava mig levande så nu gör jag likadant”.

SLUT PÅ FILMEN.

Av de etiopiska filmer jag sett så är det viktiga inte att ha ett budskap utan att ha ett intensivt manus med väldigt många dramatiska inslag. Lite som att ju fler som mördas desto bättre.

Som gjort för en bussresa.

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s