det var värre förr

Idag är det på pricken tjugotvå år sedan Meles Zenawi & Co traskade in i Addis Abeba och segern över Mengistu HaileMariams kommunistdiktatur var ett faktum. Och Mengistu var redan i landsflykt eftersom fallet var uppenbart, och har sedan dess bott i Zimbabwe och enligt ryktet så har han skrumplever och ska snart dö. Och denna dag är såklart en röd dag i kalendern och man firar frihetsdagen. Inte för att Mengistu har skrumplever, men för att han terroriserade sitt folk på ett sätt som gör att nuvarande regimen kan spegla sig i den bilden och aldrig komma i närheten av den systematiska terrorn och det rättlösa samhället som Etiopien var då. Och det är lite av problemet, från en vinkel, om man gillar att problematisera. Att det är där nivån ligger för de allra flesta. ”Vi har det så bra nu” säger man och ser genom fingrarna. Tänker att det var mycket värre förr, för det var det ju.

Och demokrati, som en vän sa, kan aldrig byggas uppifrån och ner. Eftersom folket är självaste kärnan i demokratiska styret så blir det lite platt fall om folket inte är med. Och i detta fall är ju folket ganska nöjt, för de får leva sina liv i fred och slipper betala kulorna som soldater använt för att godtyckliga avrätta ens anhöriga med eftersom den tiden är förbi.

Ekonomisk utveckling bjuds det på i stora portioner, yttrandefrihet och andra demokratiska ”detaljer” är desto mer sparsmakade.

Och vad som förbryllar mig allra mest är att det verkar bekomma väldigt få.

Kära du, sluta läsa de där oppositionstidningarna, de gör dig bara förvirrad. 

Fast man kan ju inte låta folk säga precis vad som helst!

Man måste begränsa yttrandefriheten, hur skulle det annars se ut? Ska folk få säga precis vad de vill hur som helst? Det skulle inte gå!

Och de som säger sånt till mig är inga partimedlemmar utan vanliga, utbildade ”Svenssons”.

Det är som att folket självt att har kommit överrens om att vi har det bra nu.

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s