potejto, potato

Morgonen började bra. Den här artikeln, om framgångsrikt arbete med kondomspridning och HIV-prevention i Etiopien gjorde att jag  googlade DKT, organisationen bakom framgången. Och det är (såklart) en väldigt fokuserad organisation som enbart jobbar med familjeplanering och HIV-prevention (kondomer). Och inte försöker sig på att lösa alla sociala problem eller ta sig vatten över huvudet utan bara gör en sak och gör den bra. Och samarbetar med myndigheter, och ger mig hopp att bistånd ibland kan vara fokuserat, professionellt och leverera resultat. Som sagt, en bra start på dagen!

Sedan har jag reflekterat över en av kurserna jag läser nu, som heter Contemporary Ethiopian Politics. Och det låter ju hejdlöst intressant. Men är det inte, eller ja i och för sig, om man gillar etiopisk politisk historia (men den är inte direkt främmande vid det här laget) men något nagelfarande över nutidens politiska situation är det inte.

Det är oerhört intressant att plugga statsvetenskap här och jämföra med den svenska versionen (som jag pluggade på distans för ett par år sedan). Och de stora skillnaderna hittills kan väl sägas vara att den svenska fokuserar extremt mycket på demokrati medan den etiopiska fokuserar mer på internationella relationer och Etiopiens förflutna och hur revolutionen 1991 ledde till en (unik) etnisk federation. Det är de ganska stolta över, milt sagt, att ha byggt upp landet utifrån att alla (80+) folkslag ska ha sitt självbestämmande kvar.

Hur det är med den saken i praktiken får man dock väldigt olika svar på beroende på vem man frågar.

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s