att stå i kö och vänta på framtiden

IMG_20130227_165823 Lokaltrafiksystemet i denna stad håller på att krackelera. Det råder inflation i hur många människor som vill åka jämfört med hur många bussar som kör. För att råda bot på detta elände som gör att det är (näst intill) omöjligt komma med en buss under rusningstrafik så har kö-system införts under rusningstimmarna. Det är ett märkligt system, men det är mycket bättre än att ha systemet ”den som kan meja ner flest människor vinner” eftersom det är till mycket stor fördel för storvuxna män och väldigt illa för till exempel äldre tanter eller små barn.

IMG_20130227_165914Så nu köas det. Samt att radio upplyser om att det är bättre att gå om man bara ska en sträcka kortare än två kilometer. För att visa hänsyn till de som ska långt och verkligen behöver en buss. Den lite mer långsiktiga lösningen är att man bygger bland annat järnvägar och inom ett par år kan man åka tåg inom Addis (och utanför för den delen också).

Men fram till dess.

Kommer det att behövas en hel del tålamod. Att bo i denna stad är lite mer som att bo på ett enda stort kombinerat vägbygge + byggarbetsplats.

Det i sig är inte illa alls, att det händer mycket.

Men. Att bygga om exakt alla större vägar i stan SAMTIDIGT.

Det får effekten att det inte bara är för få ”kommunala transportmedel” utan att det också är för få vägar.

Och att jag numera inte bara har ett väl utvecklat buss-tålamod utan också är topp tio i Addis när det gäller att veta exakt var jag ska placera mig (när det inte är kö-system som gäller) så att jag hinner hoppa in i bussen just innan mobben kommer och blir som en köttvägg av människor som ska in i bussen.

 

 

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s