tips till Aftonbladet

skarmdumpAB130228

Aftonbladet är på besök i Etiopien och både igår och idag kan man läsa om barn som säljs som slavar från landsbygden in till Addis.

Det kan tyckas hjärtlöst att kritisera ett sådant tilltag, att upplysa om barns svårigheter runt om i världen. Men det är just det som är ett av problemen med sån här journalistik; att den helt riktar sig till läsarens känslor och inte bjuder på några nyanser eller någon granskning.

Verkligheten förenklas grovt. Och många aspekter lämnas helt åt sidan;

¤ Att barnen i etiopisk kultur är till för sina föräldrar och att det är fullt normalt att man ska bidra till familjens försörjning särskilt om familjen är fattig. Till exempel: gatukillar som återvänder hem till sina familjer på landsbygden är aldrig välkomna hem tomhänta och får aldrig stanna kvar om de inte bidrar till att ställa mat på bordet. Kommer de hem till sin fattiga familj och enbart är en mage till att mätta så är de snabbt tillbaka i Addis och gatulivet igen. Man kan därför inte se föräldrar som säljer sina barn som offer enbart.

¤ Att hjälporganisationer inte är så altruistiska som de gärna ger sken av

¤ Att en sån här artikel helt är byggd på artikelförfattarens egna känslor inför vad den beskriver.

¤ Att när en vit journalist kommer till en kontext av detta slag har den dels en rad förutfattade meningar och söker att bekräfta bilden av dessa, samt att det lätt blir att människor här ger vad som efterfrågas, dvs historier om lidande och elände sannolikt också inte medvetna om att de ska bli till svarta rubriker i en av Sveriges mest lästa tidningar.

Jag törs drista mig till att det imorgon kommer en tredje artikel i Aftonbladet som berättar helt okritiskt om HCE’s arbete med att hjälpa dessa barn. Och helt fel ute var jag inte: ingen granskning så långt ögat kan se.

Med vad svenska journalister verkligen skulle behöva göra är att granska det svenska biståndet och vart det hamnar, om det verkligen hjälper såna här barn som ju faktiskt behöver hjälp och på vilket sätt i så fall.

Tyvärr så är det inte så enkelt som man vill få det till: fattigt stackars barn + elak girig människohandlare + organisation som räddar barnet.

Vad man gärna förbiser till exempel är att hjälporganisationer har extremt stor makt över de som är i behov av hjälp. Att man så gärna vill att det ska fungera och att såna här hemska saker ska upphöra att ingen vill tänka kritiskt.

För det vore att göra det mest förbjudna: kritisera de som hjälper.

Och det är hjälporganisationers farliga baksida. Ingen vill kritisera och granska arbetet.

Ingen vill kritisera oss som hjälper.

Och det är vad såna här barn verkligen skulle behöva.

Annonser

2 reaktioner på ”tips till Aftonbladet

  1. Ping: Bilden av människor | En sida av Fanny

  2. Ping: Accepterad objektifiering | radio ethiopia

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s